Terug naar overzicht

Vergunningsvrij bouwen, mag dat?

Vergunningsvrij bouwen, mag dat?

Indien u van plan bent een tuinhuis, garage of veranda te plaatsen dient u zich even goed te verdiepen in de vergunningsregels. Wat mag u wel vergunningsvrij neerzetten en wat niet? Bovendien zijn ze niet in alle gemeenten gelijk, al is er natuurlijk wel een algemene richtlijn.

Een aanbouw (o.a. veranda of garage) of een bijgebouw (o.a. tuinhuis of blokhut) mag vergunningsvrij gebouwd worden in uw tuin. Maar dat wilt niet gelijk zeggen, dat zomaar alles gebouwd mag worden. Zo is er verschil tussen wat er naast of achter de woning mag worden neergezet.

Waar mag ik vergunningsvrij bouwen?

Bij uw achtererfgebied bij de woning, mag u vergunningsvrij bouwen, bij monumenten mag uw beperkt bouwen, in natuurgebieden mag u niet bouwen en bij twijfel is het slim even met de gemeente kort te sluiten wat wel en niet mag.

Wat is mijn achtererfgebied?

Omdat uw vergunningsvrij een tuinhuisje mag bouwen in uw achtererfgebied is het belangrijk te weten wat de algemene regels zijn én waar het achtererfgebied begint en waard het eindigt.

In algemene zin geldt het volgende:
- Achtertuinen, achter de woning
- Zijtuinen, vanaf 1 meter achter de voorgevel
- Niet: zijtuinen die grenzen aan het openbaartoegankelijk gebied (bij een hoekwoning)
- Een aanliggend weiland of natuurgebied o.i.d. hoort niet bij het achtererfgebied

Hoeveel procent van uw tuin mag er bebouwd worden?
Het is belangrijk om te weten hoeveel vierkante meter van uw gehele grond is bebouwd en staat aangeschreven als bebouwing. Dit betekent dat het om grond gaat wat werkelijk is bebouwd als hoofdgebouw.

De grond die u naast het hoofdgebouw heeft, mag voor totaal 50% worden bebouwd. Dit houdt in dat alle extra aanbouw of bijgebouw die u laat bouwen, samen niet meer dan 50% van de tuin mag bezetten. Wanneer u twijfelt over de hoeveelheid u precies mag aanbouwen, raden wij u aan om contact op te nemen met uw gemeente. Zij kunnen u precies vertellen op hoeveel vierkante meter van uw tuin er precies gebouwd mag worden.

Het schema hieronder geeft u inzicht in wat kan worden bebouwd:

Onduidelijkheid over uw bestemmingsplan
Het bovenstaande verhaal schetst een beeld over de mogelijkheden omtrent de bebouwingsmogelijkheden voor een tuinhuis of veranda. Heeft u nog aanvullende vragen of is het toch niet helemaal duidelijk? Neem dan even contact met ons op door te bellen (071 4013444) of te mailen (info@postmus-tuinhuizen.nl).

U bent natuurlijk altijd van harte welkom in onze showroom waar we naast bovenstaande vraagstukken ook kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn in uw tuin. Wij hebben meerdere showroommodellen tuinhuisjes staan en  kunnen u direct voorzien van alle belangrijke informatie.